4 Mituri despre ingrijirea hainelor – Adevarat sau fals?

Cu totii ne dorim ca hainele noastre sa arate ca noi cat mai mult timp – culorile sa ramana vii, tesaturile sa nu se lase si sa fie cat mai moi. Din pacate, insa, aceste lucruri nu se obtin ca prin minune, ci trebuie sa ingrijim hainele cat mai bine. Cum o facem insa? Suntem bombardati cu atatea informatii, incat nu mai stim ce sa credem si ce nu.

Stiai ca mai mult de jumatate dintre romani (56%) declara ca isi cumpara haine, incaltaminte sau accesorii vestimentare de cel putin cateva ori pe luna? Informatia este conform unui studiu realizat de agentia de cercetare de piata Mkor Consulting. Asadar, nu e de mirare ca e un subiect de maxim interes pentru fiecare dintre noi. Vom incerca astazi sa analizam cateva mituri legate de ingrijirea hainelor si sa stabilim care sunt adevarate si care false.

Mitul 1 – Putem indeparta pete de pe haine cu ajutorul produselor cosmetice

Nenumarate articole vin si ne spun ca exista solutii “minune” pentru indepartarea petelor dificile, prin produsele pe care le avem chiar in casa. Foarte des ni se recomanda sa folosim fixativ sau solutie pentru demachiere pentru curatarea petelor dificile, precum cerneala sau grasime. Adevarul e ca acestea pot face mai mult rau decat bine. Produsele cosmetice contin deseori si alcool si este posibil sa lase pe haine o pata si mai mare si mai greu de curatat. Asadar, este recomandat sa folosim mai degraba produse special create indepartarea petelor, decat sa improvizam.

Verdict: mit fals!

Mitul 2 – Ingrijirea hainelor se face doar conform etichetei acestora

Ai vazut de multe ori elementele de pe etichetele imbracamintei tale? Unele dintre ele nici nu stim ce inseamna, dar vestea buna e ca poti gasi pe internet semnificatia simbolurilor. De acolo vom afla daca se poate spala la masina automata, la ce temperatura, cum poate fi uscata sau calcata. Instructiunile puse acolo de producator sunt cele mai relevante, pentru ca acestea respecta intocmai recomandarile de ingrijire pentru tesaturile din care este facut articolul de imbracaminte. Asadar, este esential sa verificam eticheta si sa procedam intocmai. Poate ca hainele nu patesc nimic daca le spalam o data la o temperatura mai ridicata, dar daca in timp continuam sa nu respectam recomandarile, tesaturile se vor deteriora vizibil.

Verdict: mit adevarat!

Mitul 3 – Depozitarea hainelor pe umerase este cea mai buna

E placut sa ne organizam hainele pe umerase. Le poti vedea mai bine in dressing, nu se sifoneaza, dar este si cel mai bine pentru haine? Aici e putin discutabil. In primul rand e vorba si despre tesatura din care este facut un articol de imbracaminte. Astfel, daca este din lana, recomandat ar fi sa il impaturim si sa stea pe rafturi, pentru ca umerasele il vor deforma. De asemenea, pentru hainele care pot fi depozitate pe umeras, este bine sa tinem cont si de materialul acestuia. Si anume – cele mai indicate sunt cele din lemn sau plastic. Umerasele din sarma sunt un mare NU, pentru ca acestea iti vor lasa urme inestetice pe hainele tale, unele dintre ele chiar iremediabile. Asadar, vedem aici ca nu totul este in alb sau negru, ci trebuie sa tinem cont de mai multe detalii.

Verdict: partial adevarat!

Mitul 4 – Temperatura scazuta de spalare nu e eficienta

Am fost crescuti cu naratiunea ca indepartam petele si igienizam tesaturile doar cu apa fierbinte. Sigur ca eficienta unei ape de peste 60 de grade este de necontestat. Dar cum sta situatia in cazul hainelor la care se recomanda a fi spalate la temperaturi mai scazute? Oare chiar nu exista nicio solutie? In secolul 21, ar fi si culmea sa nu. Secretul pentru ca petele sa fie curatate, iar bacteriile sa fie distruse si la temperaturi mici este detergentul, desigur. Asevi are acum in gama sa singurul detergent lichid care curata, lasa un miros placut, dar si igienizeaza. Pe langa puterea de curatare si formula hipoalergenica, testata dermatologic, minunatia acestui produs consta si in faptul ca este eficient si la temperaturi scazute, chiar si de 20 de grade, dar si in cicluri scurte, care sa te ajute sa economisesti apa si energie. Pare ca produsele viitorului sunt acum aici, nu?

Verdict: fals!

Ingrijirea hainelor nu trebuie sa fie complicata, sa ne ia mult timp si sa respectam o multime de reguli. Ideal este sa ne informam bine referitor la toate miturile care circula acum in online si sa luam decizia potrivita. Acestea fiind zise, de acum poti sa te pregatesti zilnic pentru intrebarea: “Haina asta e noua?”