Cele mai eficiente metode pentru a-ți întări sistemul imunitar

Odată cu răcirea vremii vin și gripele sau virozele. Chiar dacă și până acum am încercat să ne ferim de ele, iata că de când ne confruntăm cu o pandemie, suntem și mai atenți la sănătatea noastră. Însă, ce putem face să ne îmbunătățim sistemul imunitar și să reducem riscul de îmbolnăvire? Vestea bună este că exista câteva trucuri pe care fiecare dintre noi le poate implementa cu puţină voință:

  1. Alimentaţia bine aleasă

Una dintre condiții este să avem o dietă echilibrată. Mai precis, meniul nostru trebuie să conțină atât proteine, cât și carbohidrați, dar mai ales fructe și legume crude. Cele mai importante surse de vitamine și minerale sunt fructele precum cele de pădure, bananele sau kiwi, ca legume fiind recomandat să ne axam pe broccoli, conopidă sau pătrunjel. Nu trebuie să neglijam nici proteinele de origine animală bune, precum carnea slabă, peştele, ouăle sau iaurturile cu probiotice.

  • Cantități moderate de zahăr

Este cunoscut faptul că zaharul, pe cât de gustos în preparate, pe atât de dăunator este organismului nostru. Consumul ridicat de zahăr afectează abilitatea corpului de a lupta cu virusurile, slăbindu-ne astfel sistemul imunitar. Poate nu știai, însă zahărul ne „ruginește”, îmbătrânind corpul și funcțiunile acestuia mai repede. Să nu ne întristăm totuși! Avem ca alternativă înlocuitori naturali precum stevia.

  • Hidratarea optimă

Bineînțeles că recomandarea de hidratare nu putea lipsi de aici. Apa ajută și sistemul imunitar și tocmai de aceea auzim atât de des recomandarea „Bea cel puțin 2L de apă pe zi!”. Sigur, putem alterna cu consumul de ceai. Neîndulcit, desigur, doar am discutat mai sus.

  • Igiena corespunzătoare a mâinilor

Atât în prevenirea infectării cu noul coronavirus, cât și în lupta împotriva infecțiilor respiratorii, ni se explică importanţa dezinfectării mâinilor. De ce? Din simplul motiv că ne atingem faţa de peste 20 ori într-o oră. Așadar, să nu uitam să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun cât mai des, mai ales atunci când venim de afară sau înainte de a ne așeza la masă.

  • Curățenia locuinţei

Pe lângă igiena corporală, nu trebuie să uitam de igienizarea locuinței. Există mai multe teorii care ne spun că o curățenie excesivă ne face mai sensibili în faţa alergiilor, de exemplu. Și da, există dovezi științifice în acest sens. Cu toate acestea, nu trebuie să cădem în cealaltă extremă și să devenim obsedați de acest aspect. Este clar că un mediu în care conviețuiesc microbii favorizează apariția diverselor afecțiuni. Un studiu realizat în 2016 arată că printre locurile din casă cu cel mai mare număr de bacterii se află bucătăria, baia, întrerupătoarele, mânerele și podelele. Așadar, din casă nu trebuie să lipsească niciodată un dezinfectant. Ai grijă să alegi unul eficient, dar care poate fi folosit și în preajma copiilor sau a animalelor, cum ar fi Gerpostar Plus de la Asevi. De asemenea, acordă atenție și alegerii detergentului de pardoseli – acesta trebuie nu doar să curețe, ci și să elimine bacteriile și germenii. Ai mereu la îndemână Asevi Cian care, pe lângă un parfum proaspăt, și igienizează suprafețele. Utilizează-l fără grijă pe orice tip de suprafață!

  • Stilul de viață sănătos

Auzim atât de des expresia, încât a devenit un clișeu. Este însă una dintre cele mai importante componente ale unui sistem imunitar puternic. Ce vrea să însemne mai exact? În primul rând, vorbim de o odihnă corespunzătoare, între 8-9 ore/noapte. Mai apoi, trebuie să reducem pe cât posibil sursele de stres din viața noastră. Când ne stresam, corpul nostru secretă cortizol, iar excesul acestuia ne slăbește imunitatea. Ultima, dar nu cea din urmă: sfânta mișcare. Desi avem vieți aglomerate și „alergăm” pentru a face cât mai multe lucruri, trebuie să strecurăm printre acestea și activitatea fizica. Fie că renunțăm la lift și utilizăm scările sau că ne dam jos din autobuz cu două stații mai devreme și continuăm pe jos, e fundamental să ne mișcam. Pe cuvânt dacă rezultatele nu vor fi vizibile!

Câteva trucuri simple, care ne feresc de bolile de sezon, parcă merita puțin efort. Ce spui? Tu de când începi să aplici planul de mai sus?